Yhdistyksen syysretki Visavuoren museoon 10.10.2017
Läksimme yhdistyksen tarjoamalle jäsenretkelle Visavuoren museoon Valkeakoskelle heti aamusta. Tilausbussi starttasi Srk-talolta kohta 9 jälkeen. Sää ei suosinut, satoi mennen tullen, mutta ei se matkalaisia haitannut.
Ellilän kievari
Mennessä pysähdyimme kahvilla Ullan Pakarissa, josta monet ostivat leipäkasseja kotiin viemisiksi. Matka jatkui pian seuraavaan etappiin, Ellilän kievariin, jossa meitä odotti ehtoisa emäntä ja seisova pöytä antimineen. Miljöö oli perinteinen, ison maalaistalon kaltainen esineistöineen kaikkineen. Maittavan lounaan jälkeen jatkoimme matkaa.
Visavuoressa
Ateljee- ja museokoti Visavuori on hienolla paikalla Vanajavedellä niemen kärjessä. Jylhän Visavuoren erikoinen arkkitehtuuri oli taiteilijan käsialaa, samoin monet yksityiskohdat sisutuksessakin.
Emil Wikströmin taide sekä muu kädenjälki täytti koko talon. Opas esitteli meille sitä huone huoneelta. Rakennuksessa oli työ- ja asuinhuoneiden lisäksi torni kaukoputkineen, Wikström harrasti mm. tähtitieteitä. Siellä soitti myös urkujaan. Taiteilijan harrastuksiin kuului myös puutarhanhoito, taloa ympäröi edelleen etelään antava puutarha.
Tuottelias ja lahjakas taiteilija
Suurelle osalle meistä oli varmasti yllätys kuvanveistäjä Wikströmin julkisten töiden määrä: hän oli aikansa käytetyin julkisten veistosten ja hautamuistomerkkien tekijä, lisäksi hän teki patsaita, muotokuvia, rakennusten julkisivuveistoksia, kaupunkien suihkukaivoja, muita veistoksia ja koristeita, jne.
Tunnettuja töitä on paljon, mm. pääkaupunkiseudulla Hgin Rautatieaseman Lyhdynkantajat, Kansallismuseon graniittikarhu, Säätytaloa koristavat ulko- ja sisäveistokset, monien suurmiesten patsaat ja hautamuistomerkit, useat Kalevala-aiheiset veistokset, ym.
Tyttärenpoika Kari Suomalainen
Visavuoren pihapiirissä oli pienehkö näyttelytila, jossa oli Kari Suomalaisen tuotantoa eri vuosikymmeniltä. Vaikka näyttely oli melko vaatimaton, niin Karin pilapiirtäjän taidot ja piirrosten/tekstien aikaa kestävät oivallukset ja sivallukset herättivät meissä edelleen ihailua. Emil Wikström oli lahjakas taiteilija, mutta sitä oli myös hänen tyttärenpoikansa Kari Suomalainen.
Kiitokset onnistuneesta päivästä osallistujille ja järjestäjille.