Retkeläiset Paimiossa

21.5.2023

Paimioon tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut rakennus oli arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon kansainvälisen uran kannalta keskeinen, se nosti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen.

Rauhoittavan mäntymetsän keskellä oleva parantola suunniteltiin kaikin tavoin hoidettavien potilaitten vointiia ja toipumista ajatellen.

Luonnon parantavalla voimalla oli suuri merkitys. Tervehdyttävän mäntymetsän keskellä oltiin kattoterrasilla, siellä leposängyillä potilaitten piti maata ja keskittyä vain hengittämiseen. Ja ulkoiluparvekkeilla vietettiin 3 tuntia kerrallaan useamman kerran päivässä. 

Siitä kertoo parantolan yksityiskohtiin paneutunut suunnittelu muotoiluineen ja upeine väreineen, runsaine nimenomaan parantolaa varten suunniteltuine huonekaluineen. Parantolan huoneita -näyttelyssä oli mm. nimekäs Paimion tuoli, johon asetutaan kädet selkänojan taakse käännetyinä niin, että keuhkot saavat tilaa ja hengitys helpottuu. Potilashuoneet olivat kahden hengen huoneita, niissä oli kummallekin potilaalle oma Alvar Aallon äänetön lavuaari. 

Yhdistyksen retkellä 16.5. Paimion parantolaan oli 25 osanottajaa.  Opastettu kierros ja parantolan historian kuuleminen oli mielenkiintoista. Koko rakennus mäntymetsän keskellä ja yksityiskohtiin paneutunut arkkitehtuurisuunnittelu oli vaikuttava kokonaisuus väreineen.

Paluumatkalla pysähdyimme pikaisesti Muurlan lasitehtaan myymälässä.