Käynti Kansallismuseossa 11.10.

13.10.2022

Pilvisenä ja tuulisena aamuna läksimme junalla kulttuurikerhon järjestämälle retkelle kohti Helsinkiä ja Kansallismuseon näyttelyä, joka kertoo Suomen itsenäisyyden ajan tarinan.

Heti kun tulimme asemalaitureilta Elielinaukiolle, meille kaikille ojennettiin isot punaiset ruusut! Kyseessä oli Seniorihoivan mainostempaus. Ruusut kädessä jatkoimme matkaa.

Tekstikappaleet sitaateissa on lainattu Kansallismuseon näyttelytekstistä.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Suomesta tuli vähitellen itsenäinen valtio. Opas vei meidät läpi Suomen historian, läpi vaikeitten aikojen, sotavuosien, vähitellen kasvun tielle hyvinvointivaltioksi. 

Tultaessa vuosikymmenille, joista omat muistikuvamme löysivät tuttuja asioita ihmisten elämästä, alkoi itsekukin tunnistaa kuvista ja esineistä jotain omakohtaista. Voisi sanoa, että nämä vuodet kuljettivat meidät neuvolan kautta päätyen nykysaunan lauteille (alla kuvia).

Lopuksi kävimme maittavalla lounaalla museon ravintolassa.  

"Suomen lähimenneisyys on valoa ja syviä varjoja. Itsenäistymiseen ja sotiin liittyviä haavoja käsitellään näyttelyssä rohkeasti uudella tavalla. Näyttely tulvii myös riemua, sillä sadassa vuodessa Suomesta on kasvanut demokratian, tasa-arvon ja hyvinvoinnin maa. 

Hellästi nauretaan myös suomalaisten pikku kummallisuuksille – suomalaiset ovat outo, mutta onnellinen kansa! Kansa, joka rakastaa Muumeja, pallotuolia, kurahaalareita, heviä ja saunaa." 

"Huolella esille valitut esineet pitävät tiukasti otteessaan. Kaatuneen punasotilaan saappaat, ensimmäisten vaalien uurna, tavallisten ihmisten toisessa maailmansodassa valtiolle lahjoittamat kultaesineet sekä Karjalasta evakkona lähteneen pikku-Elvin kukkopilli ja matkalaukku tuovat historian elävästi tähän hetkeen. Digitaaliset toteutukset jatkavat siitä, mitä esinein, kuvin ja sanoin ei voida kertoa."